7 éves a Felföldi Baranta Szövetség

FBSz 7 év

Kedves barátaim!
A régi népi megfigyelés szerint az életben 7 évente változnak, fordulnak a dolgok. Ma már az emberek többsége a sarkalatos időszámítást használja.
A Felföldi Baranta Szövetség hivatalosan 2008. december 2-án „született”, amikor is a Szlovák Belügyminisztérium bejegyezte. Természetesen előtte már megvolt az alakuló közgyűlés, csapatvezetőkkel egyeztetve, hogy alkossunk egy szövetséget.
Az első hét év az ember életéhez mérve gyermeki év. Valóban sok küzdelmen kellett átmennünk, csapatok szűntek meg és jöttek létre, vannak, akik még most is kitartanak és vannak, akik lemorzsolódtak. Van mikor jól mentek a dolgok, van mikor lelassultak, de soha nem tudott megállni.
A hét év sok idő. Versenyzési szempontból is kiváló eredmények születtek, szakmai oldalról kiadásra kerüt 6 könyv, kutatás részéről több, mint 300 adatközlő, több száz bemutató, kialakult egy kiváló, használható oktatási rendszer, stb. Ami pedig egy nagy fordulat volt, az a Baranta völgy kialakítása Gömörpéterfalán.
7 éves a Felföldi Baranta Szövetség. Olyan érzés ez, mint amikor az ember az Újév első napján van. Tervez, mintha új időszak előtt állna, bár igazából folytatódik tovább a napok, de mégis nagyobb lendülettel áll neki, mint akár decemberben. Olyankor többnyire be akar fejezni valamit. Jómagam is így vagyok, nagy terveket szövünk, de mielőtt még jön a tavasz, télben vagyunk, befelé kell fordulnunk. Mérlegelni kell, mi jó, mi rossz, ezáltal felkészülve a megújulásra az újabb 7 évre!
A Felföldi Baranta Szövetség nevében áldásos 7 évet kívánok a felvidéki barantásoknak, barátoknak, támogatóknak, testi-lelki-szellemi erőt, érést, rosszat és ahhoz kitartást és felismerést, hogy még jobbak legyünk!
Kopecsni Gábor
Felföldi Baranta Szövetség elnöke
Baranta 7. fokozat