Balassi kupa Gömörpéterfalán

A gömörpéterfali kultúrházban, 2015.február 15-én szervezte meg a Felföldi Baranta Szövetség a felvidéki születésű Balassi Bálint emlékversenyét, amely a szablyavívás versenyszámban zajlott le.
A Balassi kupát Kopecsni Gábor nyitotta meg, valamint Köböl Gyula, Gömörpéterfala polgármestere köszöntötte a versenyre érkezőket. A Balassi kupán négy kategoriában mérték össze tudásukat a versenyzők. Felvidékről az összes Baranta® csapat képviseltette magát: Csenkéről, Dunaszerdahelyről, Komáromból, Alsószeliből, Fülekről és a házigazda, a gömörpéterfali Gümür vezér Baranta. Ezen kívül Magyarországról is voltak vendégeink, köztük a tavalyi Balassi kupa győztese!
A küzdelmek tisztességesen folytak le. Egy fontos üzenete a versenynek, hogy az a fajta neveltetés a Barantában®, ami Hunor-Magyar elvére alapozva, azaz egymást segítő, nem elpusztító erkölcsi irányvonalat követve a két fél nem ellenfélként, hanem küzdőtársként tekintsenek egymásra. A bíró pedig egy másodlagos szerepet tölt be. Ha valakit eltaláltak úgy, hogy azt a bíró nem látta, akkor is el kell ismerni! A versenynél egy kissé más, mint edzésen, mivel itt már tétre megy, de ez az elv mind a gyermekeknél, mind az ifjú és felnőtt kategóriáknál helytállt.
A Balassi kupa nyugodt körülmények között, izgalommal bár, de barátságosan zajlott le! A verseny után a Baranta völgyben találkoztak egymással a barantázók, ahol családias hangulatban tovább folytatódott az együttlét.
Végül pedig köszönet Gömörpéterfala községnek, hogy támogatta a Balassi kupa emlékverseny szervezését!

Helyezések 1-3 ig:

Csikó 1 (8 éves korig)
1. Sonkoly Krisztián – Gümür csikó, Gömörpéterfala
2. Tóth Sebestyén – Gümür csikó, Gömörpéterfala
3. Molnár Atilla – Csenkey Baranta, Felvidék

Csikó 2 (8-10 év között)
1. Csernok Miklós – Koháry Baranta, Fülek
2. Zsíros Péter – Kiskun HSE, Kecskemét
3. Molnár Gábor – Gümür csikó, Gömörpéterfala

Ifjú (14-17 év között)
1. Köböl Erik – Gümür Baranta, Gömörpéterfala
2. Horváth Botond – Tolma Baranta, Révkomárom
3. Kürthy Ádám – Dunaszerdahely

Felnőtt (17 év fölött)
1. Katyi Bálint – Gümür Baranta, Gömörpéterfala
2. Czelleng Sándor – Kiskun HSE, Kecskemét
3. Szilaj István – Kiskun HSE, Kecskemét