Baranta bemutató

Bemutatóinkkal azon kívül, hogy bemutatjuk, ismertetjük a Baranta harcművészetét, egyben egy nagyon ősi szokásnak is eleget teszünk, amelyről Ekkehardt szerzetes emlékezik, Heribald beszámolójában: „ ...vezéreik előtt birkóztak és táncoltak, egyesek pedig fegyvereiket összecsapva megmutatták, mily járatosak a hadimesterségben...”
Erre a szokásra alapozva mutatjuk be a Baranta, hagyományos magyar harcművészetet. A bemutató elején röviden ismertetve van a Baranta fogalma, a magyar harcmodor alakulása és a mai Baranta alapozása, küldetése, szerepe a szerves magyar kultúrában és a magyar ember otthonában!
A bemutatóinkat a test-lélek-szellem hármasságában tartjuk, követve a magyar szellemiség egészét. Lentről alapozva, a testtel kezdjük:
A fegyvereknél képességfejlesztő gyakorlatokat mutatunk be, illetve virtuskodásokat. Törekszünk a látványosságra, de ugyanakkor az ésszerű, a valós helyzetben is működő használatra!
A fegyveres bemutatóknál ismertetve vannak a fegyverek tulajdonságai, a történelemben való elődfordulásai, szálai. Törekszünk minél több fegyvert bemutatni:
Test:
Szablya – huszár hatvágás
Karikásostor – egykezes, kétkezes alkalmazások, fűszeletelés, ostor közelharc
Pásztorbot – botforgatás egy és két kézzel, botbirkózás
Íj – álló és mozgó helyzetből, álló és dobott koronglövés, gyorstöltés
fokos – cselvetések, fokosbirkózás
iskolagyakorlatok - különböző fegyverek különböző fegyverek ellen
Birkózás – magyar népi birkózó elemek bemutatása

Lélek – őseink tisztelete

Szellem – Gyermekek áldása (jurta)

A bemutatóink hossza: 35-45 perc

A bemutató iránti érdeklődést a következő módon tehetik meg:
Elérhetőség:
Felföldi Baranta Szövetség központja:
Tel: 00421/908 703 393
Mail: felfoldbaranta@gmail.com