Csenkey Baranta

Kiss Attila barátom szólt, hogy lesz egy előadás a torgáji magyarokról.
Bíró András Zsolt (humán antropológus) volt az előadó. A szervező Kopecsní Gábor.
Itt hallottam először a Kurultájról. Vettem is egy Kurultáj dvd-t.
A filmben láttam először a felvidéki barantásokat, ahol Kopecsní Gábor adott riportot. Az interneten találtam rá elérhetőséget. Felvettük a kapcsolatot. Először csak mint szimpatizáns vettem részt a barantások fellépésein.
2009. kikelet haván (március) szólt Gábor, hogy szeretnék e tanulni íjászkodni Kaposmérőn, Kassai Lajostól. Élményekben gazdag három napot töltöttünk. Ott aludtam először jurtában. Megvettem az első íjamat.
2009. magvető havában (október) hun-magyar harci botolótábor volt Borzován. Pucskó Zsolt tartotta az edzéseket. Ennek hatására kezdtem el unokaöcsémmel gyakorolni, aki később magával hozta barátait is. Az első közös edzés fergeteg hava (január) 23-án volt. Helyszínül a falunk szélén található hűtőházak előtti füves területet választottuk, ami nem csak az edzések szempontjából tökéletes, hanem itt volt az ó temető is. Minden temető szent hely, itt úgy érezzük, hogy az ősök velünk vannak. Az első hónapokban a hun-magyar harci botolót gyakoroltuk. Annak ellenére, hogy hideg volt, kitartóan edzettünk.
Minden csapat feladatul kapta, hogy csapatzászlót készítsen. Összeültünk a csapattagokkal és közösen eldöntöttük a csapatunk nevét. A Csenkey család után kapta, akik hősi harcaikért kapták a falut IV. Bélától ajándékba 1240-ben. Így készült zászlónk közepére a Csenkey család címere. Zászlónk alap színe vérpiros. A címer alatt helyezkedik el Lehet kürtje. Címer felett Csenkey Baranta felirat, az egyik oldalán rovás, a másik oldalán latin betűkkel. A címertől balra felül szkíta szarvast, jobb oldalt felül hun szarvast, bal alsó sarokban avar griffmadárt és jobb alsó sarokban a rakamazi turulmadárt helyeztük. A Csenkey család címere mellett balról a napszimbólum, jobbról pedig a hold található.
Csapatunk azóta is aktív. Részt veszünk baranta táborokban, fellépéseken. Vannak saját rendezvényeink is. Szerveztünk már edzőtábort, versenyt, minden évben megemlékezünk a pozsonyi csatáról Pozsonyban. Az 1848-as szabadságharc emlékére falunkban megemlékezést tartunk. Mások által szervezett megemlékezésen is részt vettünk. 4. alkalommal ünnepeltük meg őseink legnagyobb ünnepét a téli napfordulót.
Elhatároztuk, hogy terjeszteni fogjuk a rovásírást, hogy minél többen megismerjék ősünk írását.
2012 -ben 9 csallóközi faluban állítottunk rovástáblát. Ezt a tevékenységünket folytatjuk tovább.
Szeretnénk, ha a környékünkön minél többen megismernék a Barantát. Mi ennek érdekében úgy érzem mindent megteszünk.

Elérhetőségek:
Csenkey Baranta Csenke
Molnár Attila
tel: +421 (0)907 653 252
mail:attilaland@indamail.hu

Csenekey Baranta vezetője
Molnár Attila