II. Ősök sarjai ünnepe értékelése

I. Ősök sarjai ünnepe

Ez a nap nem fesztivál, nem családi nap, és nem buli, hanem ünnepnap volt. Jó volt látni azt a sok embert, akik szívvel és odafigyeléssel vettek részt a programokon, majd a nap csúcspontján, a Szer-en az Ősök terén, ahol három új hős szobrával gazdagodott a táj.
A pénteki nap szintén elérte célját, egy kicsit szórakozó, mulatság formát adtunk, ahol a Péterfali Menyecskék helyi népdalokat, Lichtmanegger Tibor és Kovács Magolna gyönyörű gömöri nótákat és Katyi Gyula juhásznótákat énekelt és fújt a tárogatón. A talpalá valót a Folt zenekar biztosította, a táncházban pedig, a szabad ég alatt, porfellegekben sokan ropták a helyi gömöri és a távoli, de nem messzi moldvai táncokat, amiből az ujgur testvéreink is kivették a részüket. A jókedvet Varga Norbertnek és kedves feleségének köszönhetjük!
A főnapon, szombaton érezhetően sokan voltunk. Az előadások ellentmondóak, de mindkét esetben elgondolkodtatóak és arra sarkaltatik, hogy az ember keressen utána az információknak. A színvonalas táncos előadások, Fehérholló Öskü táltos énekes előadása, a harci bemutatók felvidéki két nagy iskolája, a Kassai Lovasíjász Iskola Vermes törzse Gútáról, illetve a Felföldi Baranta Szövetség válogatottja emelte a színvonalat, emellett pedig a Magyar Szablya Iskola és a huszárbemutató ékesítette a napot! A gyerekek bizonyára elfáradtak, mert a sok érdekes program mellett egy előadáson vehettek részt Mátyás királyról, illetve játszóház fárasztotta az aprólékot sok izgalmas lehetőséggel.
A nap folyamán kiállításokat tekinthettek meg a látogatók, Pósa Lajos emlékév keretében, jurta kerekében fényképekkel emlékezhettünk Pósa bácsiról. A másik jurtában pedig a Magyar Turán Alapítvány kiállítása volt látható. A bejáratnál Kopecsni Mikolt népi bútorfestő keltette életre a gömöri festett tárgyakat, mellette székely és barcasági csángó bútordarabokat. A nap folyamán lehetett látni magyar fajta állatokat, bár a rackajuhok és kecskék kikérték maguknak a bezártságot, és néhány tyúk, így egy kicsi tanyasi szafari hangulattal járultak hozzá az ünnepséghez.
A nap kiemelkedő és tiszteletre méltó díszvendégei az ujgur hun testvérnépei voltak. Sokan bizonytalansággal fogadták őket azért, mert nem tudták, hogy kik is mik is valójában. Vezetőjük, Ümit Hamit szavaival egy képet mutatott az ujgurok jelenlegi helyzetéről és arról, hogy ők nagyon jól tudják, hogy mi magyarok az ő testvéreik vagyunk, hiszen az ujgurok himnusza is így kezdődik: Atilla fiai vagyunk… Az ujgur testvérnép idevarázsolta az igazi keleti ujgur táncait, népdalát, viseletét, valamint finom ételkülönlegességét, amelyhez mi is hozzájárultunk, mivel jófajta magyar rackajuhból készült.
A nap koronája a Szer, amit Pucskó Zsolt öntött lélekben teltté, aki képes volt befogadni. Az újabb három hős szobra büszkén és óvval minket véd nyugat irányba.
Az esti programba még a Dobogó kő fergeteges koncertje fért bele, bár az emberek már fáradtak voltak és a hűvös idő is szerepet játszott. Néhány őrző eközben hajnalig őrizte a fényt az Életfa és az Élőfa között.

Kedves barátaim!
Egy rendezvény, a mi esetünkben ünnepség akkor teljes, ha megérinti a testet, lelket és a szellemet. Ez itt megtörtént és nagy erőket közvetített. Ez az erő a közös erő, a szellem ereje, ami mindannyiunkat összeköt és ami abból születik, amit mi egyenként hozzáteszünk! Hálás köszönet a támogatóknak, a Bethlen Gábor Alapnak, Péterfala község lakosainak, Zuárd kft-nek, Zea Manó kft-nek, Mede és Kovács családnak Medvesaljáról, Bőd Lászlónak, Raisz Andrásnak, Kerecsen Motoros egyesületnek, a felvidéki barantásoknak, Önöknek, akik eljöttek és részvételükkel tették gazdagabbá az ünnepet, és a legutolsó sorban, de kiemelve Mede Ferencnek, aki nélkül az álom nem ölthetett volna éber valóságot!
Néhány péterfali hölgy azt mondta, hogy olyan érzése volt, mintha nem is itt lenne Péterfalán… Pedig igen, itt voltak/voltatok, mert ami itt volt, ez a miénk! A mi hagyományunk, a mi kultúránk. Ez nem másé, ez a magyar, ez a mi értékünk, nekünk, az ősök sarjainak…
Áldás!

Ünnepségről hírek:
http://www.hirek.sk/itthon/20140623182325/Osok-sarjai-unnepe-Gomorpeterf...

http://www.felvidek.ma/felvidek/regio/46574-ii-osok-sarjai-unnepe-a-bara...

http://friss-hirek.hu/friss-hirek/osok-sarjai-unnepe-a-barantavolgyben

http://huntv.info/tv/osok-sarjai-unnepseg/

Kérjük azokat, akik képeket esetleg filmfelvételt készítettek és közzé tették, hogy linkeljék ide azok számára, akik meg szeretnék nézni! Köszönjük!