IV. Felvidéki Baranta bajnokság, Gömörpéterfala

A IV. Felvidéki Baranta bajnokságra 2013. szeptember 22-én került sor, Gömörpéterfalán a Baranta völgyben. A bajnokságra négy csapat tagjai érkeztek, ami bár a létszámot tekintve kissé foghíjas volt, a hangulat, a légkör, a vesenyzési tisztelet annál nagyobb volt. három csoportot indítottunk: ifjú legény, lány és felnőtt férfi.
Az idő kegyes volt számunkra. Reggel a hét irányát köszöntve, lélekben megtisztulva kezdetét vette a megmérettetés, ami rövid távú, de akadályokkal nehezített futással indult. Futás közben, amely ezúttal terepfutás volt, fel a Szerdomb lábáig, azt körbeszaladni, majd a célig, összesen hat ember volt, aki labdával, illetve íjal lőtt a szaladó versenyzőre, és akit eltaláltak, fekvőtámaszt és guggolást kapott jutalmul.
A terhelő futás után íjász mesterlövészet következett, majd azt követték a küzdelmi számok. A küzdelmi számok a következőkből állottak: íjász párbaj, hajítófegyver párbaj, szabadvívás, baranta birkózás (övbirkózás) és feladásig menő birkózás (böllön). A küzdelmi versenyszámok adták a bajnokság javarészét, ebben vegyes eredmények születtek. Ezt követte a páros vívás bemutató számok, amik a végénnéhány esetben döntő jelentőségűek voltak.
Az egész bajnokságot értékelve tisztán látszott, hogy mik azok a dolgok, amikre jobban oda kell figyelni, illetve hogy a legkisebb, látszólag nm fontos dolgok is mennyire fontosak. Az eredményektől eltekintve a verseny hangulatában érződött néány embernél a hajtóerő, néhánynál a visszafogás, ennek ellenére testvériesen zajlott le, barátsággal, ahogy annak lennie kell. Egy újabb emléket írhatunk be a Felföldi Baranta Szövetség történetébe.

Versenyeredmények:

Ifjú legény:

1. Köböl Erik – Gümür Baranta, Gömörpéterfala
2. Novák Barnabás - Gümür Baranta, Gömörpéterfala
3. Ádám Csaba – Árvay Baranta, Rimaszombat

Lány:
1. Kopecsni Mikolt – Gümür Baranta, Gömörpéterfala
2. Básti Zsófia - Gümür Baranta, Gömörpéterfala
3. Kovács Boglárka - Gümür Baranta, Gömörpéterfala

Felnőtt férfi:
1. Katyi Bálint - Gümür Baranta, Gömörpéterfala
2. Matus Attila – Csenkey Baranta, Csenke
3. Tóth Zoltán - Gümür Baranta, Gömörpéterfala
4. Herczeg Istvá – Tolma Baranta, Kormárom
5. Szászfali István – Gümür Baranta, Gömörpéterfala
6. Ravasz László – Tolma Baranta, Komárom